Sarapan Pagi
Resepi Satay Ayam SedapBahan-Bahan
Bahan Kisar
Bahan Sangai
Bahan Minyak Untuk disapukan semasa bakar
satukan semua bahan kecuali serai dan kisar halus serai yang telah ditik
perdunya digunakan sebagai berus untuk merejis minyak atas daging.
Cara Buat Satay Ayam
1. potong daging berbentuk kiub kemudian cuci dan toskan airnya.
sementara itu kita sangai bahan-bahan tadi dan kisarkan juga semua bahan
kisar.
2. siapkan bekas kemudian masukan daging ayam yang sudah dipotong tadi
bersama madu dan gaul rata. masukan bahan kisar dan bahan sangai ke ayam
tadi dan perasakan dengan gula dan garam. kemudian gaul lagi.
3. perap ayam selama lebih kurang 3 jam di dalam freezer. tetapi, bila
semalan itu lebih baik sebab bahan perapan lebih meresap ke dalam
daging.
4. keluarkan daging dalam peti ais dan cucukan dengan lidi dan untuk
meleperkan daging boleh menggunakan jari tulunjuk dan ibu jari. sisa air
perapan jangan dibuang kerana untuk membuat kuah satay.
5. pembakaran satay mesti hati-hati jangan sampai lidi hangus terbakar,
gunakan minyak merenjis yang disapukan ke seluruh bahagian daging agar
daging tidak cepat kering apabila dibakar.
6. terbalikan satay 3 - 4 kali agar matang diseluruh bahagian.
mudah je kan resepi satay ayam yang saya kongsikan ini. sekarang kita cuba untuk membuat kuahy satay ayam.
Resepi Kuah Kacang
600 gm kacang tanah - digoreng, separuh tumbuk kasar dan separuh di blender halus
Bahan Kisar
sangai biji ketumbar dan jintan kemudian angkat dan ketepikan. siapkan
minyak dalam kuali dan goreng bawang putih dan bawang merah sehingga
layur kemudian angkat dan ketepikan. goreng juga lada kering, angkat dan
ketepikan. kemudian satukan semua bahan dan kisar halus.
Bahan Lain
Cara Penyediaan
1. panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis serai yang telah ditik
tadi dan masukan semua bahan kisar dan masak sehingga terbit minyak.
masukan juga air perapan daging dan renihka sehingga terbit minyak.
2. masukan kacang yang sudah ditumbuk halus sedikit demi sedikit sambil
dikacau hingga sebati dan masak. bila kuah agak pekat tambahkan air dan
renihkan semua bahan tadi sehingga mendidih.
3. masukan gula, garam, gula melaka, air asam dan masukan juga santan. kemudian masakkembali hingga kuah menjadi pekat.
4. akhir sekali, bila kuah dah masak masukan ke dalam bekas dan hidangkan bersama satay.
sebaiknya buat kuah kacang terlebih dahulu sebelum bakar satay. resepi
saya ayam yang mudah ini akan lebih sedap bila dihidangkan juga bersama
nasi nasi himpit atau ketupat.
|
Comments
Post a Comment